Vårt hållbarhetsarbete

Det är en självklarhet att vi ska ta hänsyn till vår gemensamma miljö så långt det bara är möjligt. Det kan låta vagt, men vi ­verkar­ på en marknad som till sin natur inte är hållbar.

Vad gör vi för att minimera plast i paketeringen?

Vi tittar ständigt på hur vi ska förbättra våra produktförpackningar för att reducera vår inverkan på miljön. En sådan sak är att vi arbetar hårt med att minimera användning av plast i allt emballage. Vi vill göra världen lite mer hållbar.

Ett litet exempel: Bara genom att byta ut plast till papper på två artiklar* i befintligt produktsortiment så har vi under 2019 minskat vår plaståtgång med hela 372 kg. Enligt Naturskyddsföreningen (2018a) producerades det 322 miljoner ton plast år 2015 vilket motsvarar 46 kg plast per person och år. Så bara på dessa två artiklar har vi sparat in 8 personers årsförbrukning av plast. Nu har vi såklart reducerat plast i förpackningarna på fler artiklar, faktiskt på så många som 105 stycken! Ett annat exempel är att när vi lanserade Smartline Flow, så hade vi redan från början en paketering i 100% papper. Bra för miljön och dessutom är det enklare att återvinna förpackningen.

Vår vision är att vi inom ett år ska vara 95% plastfria när det gäller paketering.

* 312328 och 312291

Hur säkrar ni bra förhållanden ute i fabrik?

Innan vi börjar arbeta med en ny leverantör eller fabrik gör vi en utvärdering för att se till att leverantören följer våra riktlinjer och krav. Alla fabriker granskas innan de får sin första order. Alla våra leverantörer måste följa en uppförandekod med krav på arbetsförhållanden som löner, arbetsplatssäkerhet, arbetstider med mera. Genom att sträva efter hållbara relationer med våra leverantörer främjar vi dels schyssta arbetsförhållanden men det gör också att vi kan utveckla vårt sortiment på ett långsiktigt sätt. Och vi kan försäkra oss om att produkterna uppfyller de förväntningar och krav som man ska kunna ställa som en medveten konsument

Att vara smart håller i längden.

Hur tänker ni på Smartline kring transporter?

Vi väljer att transportera våra produkter på ett så hållbart sätt som möjligt och arbetar utifrån de direktiv som finns på marknaden när det gäller miljöfrågor. Det innebär att vi ständigt hittar nya vägar för att få hem våra produkter från våra leverantörer. En sådan sak är att vi undviker att använda flygfrakt där det är möjligt att med bibehållen kvalitet och säkerhet välja mer miljövänliga fraktsätt, till exempel tåg eller båt. Vi arbetar också målmedvetet för att ha optimerat emballage när du handlar i vår webshop vilket gör att frakterna får mindre belastning på miljön. Bra eller hur!

Hur resonerar ni kring livslängd på produkter?

Vi gillar inte när produkter slängs efter alldeles för kort tid. Tyvärr finns det många produkter som enbart säljs för att de är billiga. Och ett billigt pris beror många gånger på bristande kvalitet. Vi jobbar istället för att skapa produkter som håller för lång användning.